MAKERS

Wil je meehelpen als MAKER? Meld je dan hier aan:

Meld je aan via het formulier:

Na aanmelding nemen we contact met je op en zorgen we dat je toegang krijgt tot het overzicht van (geanonimiseerde) aanvragen of tekorten waar we op dit moment voor bezig zijn. Zo kun je zien wat in jouw buurt wordt aangevraagd en aangeven welke aanvraag je wil gaan/helpen vervullen.

Als je dat leuk vindt, nodigen we je ook graag van harte uit voor onze MAKERS community op de MAKERS4ALL Discord Server!


Onderstaande stappenplan is specifiek bedoeld voor het meehelpen als MAKER van COVID gerelateerde beschermingsmiddelen:
1) Meld je aan

Meld je aan via het formulier:

Na aanmelding neemt je Regio-coördinator contact met je op. Deze zorgt dat je toegang krijgt tot het overzicht van (geanonimiseerde) aanvragen. Zo kun je zien wat in jouw buurt wordt aangevraagd en aangeven welke aanvraag je wil gaan/helpen vervullen.

2) Start met maken

Wat kan ik maken? Waar vind ik alle informatie? Waar moet ik me aan houden?

  • Lees de Hygiëne Richtlijn hieronder en werk op de aangegeven werkwijze.
  • Zorg bij het 3D-printen altijd voor voldoende ventilatie!
  • Zorg dat je de benodigde materialen hebt. Lees de informatie over de benodigde Materialen (en filament compensatie via onze centrale inkoop). Print alleen maar met PLA, PLA+, PET of PETG!! (zie ‘3D-Printen‘ voor uitleg)
  • De files & instructies voor alle onderstaande items, zijn te vinden op onze MAKERS4ALL Thingiverse pagina. Daar vind je altijd de laatste versies van onze ontwerpen:
  • MAKERS4ALL Face-Shield (Huidige versies zijn V14 en V15.). Instructies voor de sheet staan ook op Thingiverse.
  • MAKERS4ALL Earsaver Clip (We vragen je het nieuwe smalle ‘thin’ model te 3D-printen. Het brede model ‘broad’ is sneller te lasersnijden.)
  • MAKERS4ALL Spacer Clip (Let op, deze maken we in 3 maten. De aanvrager geeft aan welke maat geschikt is voor de breedte van zijn/haar mondkapje.)
  • Kwaliteit is àltijd belangrijker dan Kwantiteit, ook al zijn we soms aan het printen voor ‘hoge nood’!!  We snappen dat je zo snel/veel mogelijk wilt helpen, maar print rustig en netjes en verwijder naderhand evt. stringing of blobs.
  • Tip: de meeste van ons printen overdag Face-shields en zetten vóór het slapen gaan een printopdracht aan voor een print-bed vol Clips.
3) Aanmelden, prepareren, verpakken

Hoe kan ik de items verantwoord reinigen en verpakken? Waar meld ik de door mij gemaakte items aan?

  • Lees in de Hygiëne Richtlijn hieronder hoe je je maaksels verantwoord schoon maakt/houdt en aflevert.
  • Heb je Face-Shields gemaakt: Prepareer de sheets, door de hoekjes af te knippen/snijden (zie bestand op Thingiverse) en de gaatjes te perforeren. Hiervoor kun je een standaard 4-gats perforator gebruiken, of 2x met een 2-gaats perforator perforeren, op stand 8:8:8.
  • Verpak je items volgens de Verpakkingsinstructie hieronder.
  • Voor de MAKERS4ALL Face-Shield geldt (essentieel) : zet ze niet in elkaar, maar houdt het als plat pakketje.  Zo raak je alles zo min mogelijk aan en neemt het zo min mogelijk plek in. Bovendien vallen geassembleerde Face-shields officieel in een andere categorie.
  • Print het productvel uit (van de producten die zijn aangevraagd):

en voeg het bij de items (Niet ín het zakje, maar erbij/erop geplakt)

  • Vul het formulier in:
  • Via dit formulier kun je per batch opgeven wat/hoeveel je van welk artikel hebt gemaakt. Zo kunnen we vraag & aanbod matchen.  De regio-coördinatoren zien de informatie uit de formulieren real-time binnenkomen en hebben zo een overzicht van de voorraad.  Bovendien is het een manier om in te schatten hoeveel filament je verbruikt, zodat we je zoveel mogelijk met gesponsord filament kunnen compenseren. 
4) ….naar de bestemming!

Voor wie maken wij beschermingsmiddelen? Hoe en waar kan ik ze afleveren?

  • Wie kan ik er mee helpen? De meeste DIY vervaardigde producten zijn geschikt voor de zorg/hulpverleners bij jou in de buurt zoals: wijkverpleegkundigen, huisartsen, mantelzorgers, ouderenzorg en (geestelijk) gehandicaptenzorg, of contactberoepen als politie of ja… zelfs de vakkenvullers in jouw supermarkt.. Wij richten ons vooral op diegenen die (nog) niet voorzien worden vanuit andere kanalen.
  • Als je al iemand kent, die je blij kunt maken met deze beschermingsmiddelen, dan is dat geweldig! Laat ze ALTIJD ook het formulier invullen op de VRAGERS-pagina. In het formulier vragen we ze akkoord te gaan met een ‘Vrijwaring van Aansprakelijkheid‘ (te zien onderaan diezelfde pagina). Achteraf de papieren versie geven telt niet.  Als ze de aanvraag niet zelf opgeven via deze site, ben jij Hoofdelijk Aansprakelijk als er iets mis zou gaan!  Daar willen we alle makers tegen beschermen, door de aanvragen altijd ook via de site te laten opgeven. In het aanvraagformulier kunnen ze aangeven dat jij hen al helpt, want dat is prima!  Jij kunt de aanvraag ook afhandelen, top juist! Zorg dat je regio-coördinator weet dat jij die aanvraag al opgepakt hebt, zodat hij/zij geen match meer hoeft te zoeken!
  • Als je bent aangemeld als MAKERS4ALL MAKER, krijg je toegang tot je regionaal Trello-bord. Daarop staan alle aanvragen die binnenkomen met de plaatsnaam. Je kunt dan zelf kiezen welke aanvraag jij op wilt pakken. Voor de aanvragen die jij oppakt, krijg je de contactgegevens van je regio-coördinator.

Hygiëne Richtlijn
Richtlijn Hygiëne bij het printen en afleveren van Spatmaskers/Face-Shields (en overige items)

Bij het opstellen van deze richtlijnen gaan we uit van het doel van de maskers en de richtlijnen van het RIVM. De maskers worden gebruikt om de professional haar/zijn gezicht te beschermen tegen besmetting door hoesten, ademen of niezen. De patiënt is dus de potentiële infectiebron en niet de professional.

Wie zijn de professionals waar we de Spatmaskers voor maken?

De professionals zijn:

  • Werkers in de thuiszorg
  • Werkers in huisartsenpraktijk
    • Artsen
    • Assistenten
    • Verpleegkundigen
  • Werkers in zorginstellingen
Volgens RIVM zijn er 3 vormen van reinigen van verpleegkundige middelen:
  • Het nat wassen met een sopje/zeep waarmee je vuil en micro-organismen verwijdert.
  • Het desinfecteren wanneer het object vervuild is met bloed of bloedbijmengsel.
  • Het steriliseren oftewel volledig vrijmaken van ziektekiemen, nodig wanneer er wondcontact is (steriele verbandmiddelen), operatie of andere invasieve techniek gebruikt wordt.

In dit geval geldt dat de Spatmaskers (en ook de Earsaver- en Spacer Clips ) normaal gereinigd kunnen worden en niet steriel of gedesinfecteerd afgeleverd hoeven te worden.

Verder zegt het RIVM dat Spatmaskers met alcohol 70% schoon te maken moeten zijn (in het geval dat het masker gebruikt wordt bij een hoestende of zeer besmettelijke patiënt).

Ondanks dat de kans dat je een besmetting overbrengt zeer klein is, willen we ook voorkomen dat je door middel van een masker een besmetting overbrengt. De kans is klein wanneer we ervan uitgaan dat je niet gaat printen wanneer je besmet bent en omdat het virus zich tot nu toe nauwelijks via voorwerpen verspreid heeft.

Richtlijnen voor de verschillende onderdelen:

Het Spatmasker bestaat uit het 3D geprinte frame, een transparante sheet en elastiekjes.  Daarnaast hebben we nog de Earsaver- en Spacer Clips.

Laten we beginnen met de 3D-geprinte onderdelen

(zoals het frame voor de Spatmaskers of andere prints, zoals de Earsaver- en Spacer Clips)

Zolang je print nog op je printbed ligt is de print steriel (geprint met temperatuur boven de 190 graden). Dat is een hogere hygiëne graad dan nodig, maar ik kan me voorstellen dat je dat een veilig gevoel vindt. 

We kunnen ons voorstellen dat je wilt voorkomen dat je je mooie print besmet.

Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • De print losmaken met niet steriele wegwerphandschoenen en in de envelop/plastic zak leggen. Daar handschoenen in deze crisis beter gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden moet je je afvragen of dit de juiste manier is. 
  • Handen wassen met water en zeep of handwasgel volgens het WHO protocol, zoals alle medisch werkers het leren. Daarna kan je je print rustig vastpakken, want alle micro-organismen zijn dan verwijderd. Zie voor het protocol aan het eind van dit document.
  • Wanneer je twijfelt of je handen schoon zijn of waren dan kan je je print in een sopje wassen of met alcohol 70% reinigen. Je maakt de print dan niet steriel, maar alle micro-organismen zijn dan wel gedood en daar draait het om.
  • Je kan ook de ontvanger vragen of ze de Spatmaskers, Earsaver- en Spacer Clips volgens hun eigen richtlijn nog even willen wassen voor ingebruikname.

Let bij het wassen van de print op het volgende:

  • Let op dat PLA niet tegen hoge temperaturen kan en slap wordt in warm water. PET-G kan wel tegen hoge temperaturen.
  • Gebruik bij voorkeur geen chloor, dat is niet noodzakelijk.
  • Droog ze af en verpak ze apart in een envelop of plastic zakje om ze af te leveren.
OVERIGE ONDERDELEN: DE SHEETS EN DE ELASTIEKJES

De sheets en de elastiekjes zijn zolang ze in de verpakking zitten micro-organisme vrij en hoeven dus niet gewassen te worden voordat je ze aflevert, mits je het verpakken in een envelop of plastic zak met schone handen doet en niet niest of hoest tijdens het verpakken. Ook de sheets zijn schoon te maken met een huishoudelijk sopje of alcohol 70%.

Waarom geen UV-C in onze richtlijnen?

Er wordt veelvuldig gesproken over UV-C reiniging van de complete maskers voor aflevering. Dit geeft naast dat het duur, complex en gevaarlijk is, geen meerwaarde aan bovenstaande procedure.

Spatmaskers / Face-Shields en Mondkapjes

In de meeste gevallen wordt aanbevolen om de Spatmaskers tijdens gebruik te combineren met mondkapjes. Dat hangt echter af van de situatie en de richtlijnen van de werkgever en is de verantwoordelijkheid van de professional zelf.

N.B.: De Earsaver- en Spacer Clips worden dus op dezelfde manier behandeld als de frames voor de Spatmaskers.

Willem van Prooijen

Docent Hygiëne & Infectie Preventie.

WHO protocol: https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/ 

Materialen
Bestellen van goedkopere/gesponsorde materialen via  MAKERS4ALL:

Van de financiële bijdragen die wij ontvangen van donoren, kopen we als MAKERS4ALL centraal (en in bulk) filament en sheets in. We krijgen van fabrikanten die ons initiatief willen steunen, speciale kortingen (en soms ook gratis materialen)! Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk items maken met gedoneerd geld/materiaal. 

Aan de hand van de aantallen aangemelde items, kunnen we een schatting maken hoeveel filament en stroom een MAKER al verbruikt heeft. Dit wordt gecompenseerd met gesponsord filament. 

Makers die aangesloten zijn bij MAKERS4ALL, krijgen via hun regio-coördinator toegang tot een MAKERS4ALL bestelformulier voor het aanvragen van een gesponsorde hoeveelheid filament.

De sheets worden verstrekt via de regio-coördinatoren. Stem dit zelf af met jouw regio-coördinator.

Benodigde Materialen:

FILAMENT

PLA, PLA+, PET en PET-G (zie ook het ‘3D-printen’ tabblad)

Print de kleuren die je voorhanden hebt!  Het maakt niet uit.  Vrolijke kleurtjes kunnen een leuk effect hebben.  Maak desnoods kleuren op die je weinig gebruikt! 🙂 (check wel even of je filament niet te oud is en droog het zonodig)

SHEETS

Transparante sheets: Sheets met een dikte van 100 tot 300 micron zijn geschikt voor het maken van de Face shields. Je kunt dan denken aan schutbladen, overhead sheets en glasheldere ‘showtassen’.

Overhead sheets voor inktjet-printers zijn NIET geschikt. Deze hebben namelijk een hechtlaagje voor de inkt, waardoor ze niet transparant genoeg zijn. 

ELASTIEKJES

Voor de elastiekjes kun je van alles gebruiken: van simpele rubber elastiekjes, haar elastiekjes tot knopen-elastiek.

Deze goedkope elastiekjes van de Action voldoen bijvoorbeeld prima.

ZAKJES OM IN TE PAKKEN

Voor het verpakken van de Frames van de Face-Shields (per 10 stuks), kun je bijvoorbeeld deze Diepvieszakjes van AH gebruiken, met zipsluiting (25×32 cm, dus ruim A4).

Ze zijn ook geschikt om de sheets & gebruiksaanwijzingen in te verpakken.

3D-Printen
Filament-keuze

Voor de beschermingsmiddelen die wij printen, zijn alleen PLA, PLA+, PETG en PET geschikt!

Andere materialen zijn niet toegestaan, om de volgende redenen:

  • Niet alle materialen zijn even goed bestand tegen de desinfectiemiddelen (alcoholen), die worden gebruikt in de praktijk.  Het is niet meer te zien door gebruikers (of anderen), uit welk materiaal het is vervaardigd.  We moeten er dus op kunnen vertrouwen, ook in het éénduidige reinigingsadvies, dat het slechts één van bovengenoemde varianten (PLA, PLA+, PET of PETG) kan zijn.
  • Voor sommige materialen geldt, dat bij het printen giftige dampen vrijkomen (o.a. ABS). Omdat de meeste MAKERS in een thuissituatie aan het printen zijn (nu vele uren achter elkaar), vinden we dit absoluut niet verantwoord.  We willen op geen enkele manier de gezondheid van de Makers en hun families in gevaar brengen. 
  • Er is niet genoeg tijd om voor alle materialen uit te zoeken of ze sterk en veilig genoeg zijn tijdens het gebruik.  Vooral bij eventuele variaties in print-kwaliteit.  Sommige materialen zijn moeilijker te printen en vergen meer ervaring van de Maker.
  • We willen een zo goed mogelijk product leveren en het zou zonde zijn als we later problemen uit het veld terug krijgen.
Printer-instellingen (MAKERS4ALL Face-Shield, Clip voor mondmasker)
  • Rafts: No
  • Supports: No
  • Infill: minimaal 20%
  • Filament_material: PLA, PLA +, PETG and PET. Gebruik GEEN andere materialen. Andere materialen kunnen tot onveilige gebruikssituaties leiden.
  • Walls:
    • Face shield frame: minimaal 0.8 mm, Top/Bottom layers: minimaal 0.8 mm,
    • Clip voor mondmasker: minimaal 0.5 mm, Top/Bottom layers: minimaal 0.5 mm.
  • Nozzle: 0.4 – 0.8 mm
  • Laagdikte: Laagdikte is afhankelijk van de nozzle maat. Je kunt als grove regel zeggen, dat de maximale laagdikte 80% van je nozzle maat kan zijn, maar dit is van meer zaken afhankelijk, dus dat zul je zelf even moeten testen, hoe dik je kan gaan om toch nog een net print-resultaat te hebben. Het is aan te raden om met zo dik mogelijke lagen te printen, zodat je zo min mogelijk ruimtes in je product hebt waar viezigheid zich kan ophopen.
Tips

Zorg bij het 3D-printen altijd voor voldoende ventilatie!

Pas zoveel mogelijk artikelen tegelijk op je printbed.  Op onze Thingiverse Pagina, vindt je bestanden voor het printen van 2 Face-Shield hoofdbanden tegelijk (voor de 3 meest gangbare printbed-afmetingen). Ook kan het slim zijn om bijvoorbeeld tussen de face shield frame nog wat clips te plaatsen om zo wat langere prints te maken om ook de nachten beter te benutten.  Je kunt ook s’nachts een printbed vol met de nieuwe (smalle) versie van de Clip printen. Daar passen er een heleboel tegelijk van op het printbed!

Hulp nodig?

Als je printproblemen hebt en je bent nog niet aangemeld, kun je in het aanmeldformulier MAKERS- Make it happen!’ (bovenaan deze pagina) aangeven dat je wilt deelnemen aan de MAKERS4ALL Community Discord.  Daar helpen we elkaar. Er is veel printer-expertise aanwezig 🙂 Als je al wel aangemeld bent, maar indertijd niet voor Discord hebt gekozen, vraag dan je regio-coördinator even om een uitnodiging.

Verpakken
  • Belangrijk: Neem altijd de Hygiëne Richtlijn in acht! (Zowel tijdens Maken als tijdens Verpakken)
Verpakken van de Face-Shields
  • Zet het Face-shield niet in elkaar, maar verpak ze los en bundel tot een plat pakketje.
  • Om het tellen voor degenen, die het verspreiden wat makkelijker te maken vragen we ook om steeds alles in 10 stuks voor de frames en 25 stuks voor de clips te verpakken, zoals verder beschreven hieronder. Bij aanvragen van minder dan 10 of 25 stuks zul je het even om moeten pakken . 
Verpakken van de Frames

De frames moeten per 10 stuks in een zakje (bv. een diepvrieszakje 24x32cm) verpakt worden samen met 10 elastiekjes.

Verpakken van de Sheets:

De sheets moeten in een aparte zak verpakt worden, dan de frames, dit om krassen en beschadigingen aan de sheets te voorkomen. Zorg dat de sheets geperforeerd zijn, en de hoekjes afgeknipt (zie voor instructies de pdf op Thingiverse).

De sheets moeten per 10 stuks verpakt worden.

Neem een zakje (bv. een pedaalemmerzak) en een stapeltje geperforeerde sheets, doe deze in een zak en knoop deze dicht. Bij aanvragen van minder dan 10 stuks zul je het even om moeten pakken.

Verpakken van de Earsaver Clips

De Earsaver Clips moeten per 25 stuks verpakt worden. Handig is om er daarna een elastiekje om te doen en dan in een zakje, die je dichtgeknoopt. Bij aanvragen van minder dan 25 stuks zul je het even om moeten pakken.

Verpakken van de Spacer Clips

De Spacer Clips moeten per 10 stuks verpakt worden. Handig is om er daarna een elastiekje om te doen en dan in een zakje, die je dichtgeknoopt. Bij hele grote aanvragen mag je er gerust meer per zakje doen, maar bundelen met een elastiekje als setje van 10 is dan wel nodig. Bij aanvragen van minder dan 10 stuks zul je het even om moeten pakken.